fbpx
Pozrite si úvodný príspevok konferencie zameranej na prezentovanie najnovších poznatkov a trendov v práci s deťmi ohrozenými násilím s názvom Pomoc dieťaťu ohrozenému násilím: Spolu dokážeme viac IV., ktorú 17.októbra 2024 v Žiline realizovalo naše občianske združenie Náruč – Pomoc deťom v kríze v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom. Konferenciu a videopríspevky sme mohli pripraviť aj vďaka finančnej podpore našich darcov […]

Pozrite si úvodný príspevok konferencie zameranej na prezentovanie najnovších poznatkov a trendov v práci s deťmi ohrozenými násilím s názvom Pomoc dieťaťu ohrozenému násilím: Spolu dokážeme viac IV., ktorú 17.októbra 2024 v Žiline realizovalo naše občianske združenie Náruč – Pomoc deťom v kríze v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom. Konferenciu a videopríspevky sme mohli pripraviť aj vďaka finančnej podpore našich darcov 2%.

Doc. ThDr. Mgr. Slávka Karkošková, PhD., výskumná pracovníčka, vysokoškolská pedagogička, lektorka a expertka poodhaľuje realitu vybraných aspektov sexuálneho zneužívania detí v kontexte výsledkov výskumu. Videopríspevok je dostupný TU.

Hlavná téma IV. ročníka: POVINNÁ A KOORDINOVANÁ SPOLUPRÁCA REZORTOV

Viac ako 40-ročná zahraničná prax ukazuje, že nevyhnutnosťou úspešnejšieho a rýchlejšieho riešenia aj toho malého množstva oznámených prípadov násilia páchaného na deťoch, sú na báze pravidelnosti fungujúce špeciálne vyškolené tímy profesionálov, ktorí následne násilné trestné činy páchané na deťoch vyšetrujú, dozorujú či terapeuticky pracujú s rodinou a dieťaťom.  

Toto však na Slovensku, bohužiaľ, nie je uplatňované. Preto sa už mnoho rokov snažíme rôznym spôsobom upriamiť pozornosť kompetentných orgánov štátu na potrebu zavedenia povinného modelu multidisciplinárneho riešenia prípadov  detských obetí násilia, aby vyškolený tím odborníkov v danom regióne riešil tieto citlivé a zložité prípady detí záväznými osvedčenými postupmi.

Sme presvedčení, že zavedením povinného multidisciplinárneho prístupu k riešeniu prípadov detských obetí násilia, ktorý je vo svete vnímaný ako štandard, dôjde i na Slovensku k zásadnému zefektívneniu a zrýchleniu pomoci detským obetiam násilia.

Veríme, že téma záväzných postupov a povinného multidisciplinárneho riešenia prípadov detských obetí násilia nezostane, tak ako doteraz, len témou konferencií, odborných diskusií či pracovných stretnutí s predstaviteľmi do prípadov zainteresovaných rezortov (sociálne veci a rodina, spravodlivosť, vnútro – polícia, prokuratúra, …).

Predchádzajúce ročníky konferencie: STÁLE DOSTUPNÉ INFORMÁCIE

Prvú konferenciu sme organizovali v rámci jedného veľkého projektu v roku 2017 a vzhľadom na veľmi dobrý ohlas sme sa rozhodli aspoň čiastočne vyplniť „medzeru na trhu“ v tejto téme a zároveň založiť akúsi „tradíciu“ … a teda o dva roky neskôr, v r. 2019, sme spolu s kolegami z celej Európy priniesli na Slovensko informácie o nových trendoch a možnostiach multidisciplinárnej pomoci dieťaťu ohrozenému násilím. O ďalšie dva roky neskôr – vzhľadom na nepriaznivú pandemickú situáciu na jeseň 2021 sme sa rozhodli, že konferenciu nepresunieme do on-line priestoru. Totiž BOLO a JE pre nás, ako organizátorov, dôležité, aby konferencia vytvorila priestor aj na osobné stretnutia odborníkov pomáhajúcich deťom. A tak sme sa tretíkrát stretli na jeseň roku 2022, kedy bola konferencia zameraná na pomoc dieťaťu a práci s celou jeho rodinou. Príspevky z týchto predchádzajúcich ročníkov konferencie nájdete v Aktualitách na našom webe.

Loading

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)