fbpx

Poradenské centrum Náruč v Čadci popri celom rade špecializovaných služieb pre ženy a rodiny ohrozené násilím ponúka tiež programy pre deti z ohrozených rodín. Jedným z takýchto programov bol už 8. ročník  denného letného tábora sociálnych zručností. Tábor trval päť dní (18.7-22.7.2016) a niesol sa v úžasnej atmosfére, ktorú vytvorilo 36 detí, 6 mám – klientok PC Náruč, 4 lektori a naši skvelí dobrovoľníci Dominika Muziková, Lucka Palicová, Margarétka Ďuricová, Vladko Kučák, Gabo Horos, Aďa Mravcová, Zuzka Jesenská, Danka Haviarová, Stanko Haviar, Magda Jaroušová, Ľuboš Jarouš a Aďa Vraňová. Všetkým dobrovoľníkom  touto cesto ďakujeme za obetavosť, zanietenie a kreatívne nápady, ktoré, tak ako po uplynulé roky, prispeli k jedinečnej atmosfére tábora.

Deti sa aj tento rok snažili dodržiavať táborové pravidlá, odmeňované v podobe smajlíkov na každodennej komunite po skončení programu. Táborové pravidlá jasne učia deti ako hrať fér, používať zázračné slovíčka, ale aj učiť sa tešiť a žasnúť,  vedieť sa so všetkým podeliť, umývať si ruky pred jedlom, vedieť sa ospravedlniť a mnoho iných užitočných vecí. Cieľom tábora bolo, aby  sa deti dokázali uvoľniť, odreagovať, naučili sa zmeniť zlozvyky, zažili pocit prijatia, zabudli na starosti,  spoznali nových kamarátov a vľúdnych dospelákov.  Ich rodičia mali na 5 dní možnosť oddýchnuť si  s  dobrým pocitom,  že deti majú kvalitný program, ktorý je nielen bohatý na zážitky, ale aj učí deti základným sociálnym zručnostiam. Tábor sa niesol v rodinnom duchu prostredníctvom spoločných hier, obedov a komunít za účasti niektorých z rodičov.

Deti si vyskúšali rôzne kreatívne činnosti na tvorivých dielňach v Dome kultúry v Čadci, výstavu a workshop o včelách v Kysuckom múzeu v Čadci, premietanie rozprávky v kine Domu kultúry, plaváreň, poznávaciu turistiku a opekačku na Husáriku s úžasným doprovodom lesníkov z LS Povina a i športové aktivity, o ktoré sa postarali naši dobrovoľníci na Šeríkovom okruhu. Výnimočným zážitkom bolo aj zasadenie čerešne na okruhu s pomocou pána Šeríka.

Veríme, že táborové motto: druhého vždy počúvam, jazyk v kľude zatiaľ mám. Pomáham vždy a všade, vyhnem sa každej zvade. Zázračné slovíčka v srdci mám, preto každému odpúšťam. Čestný zostať stále mám, preto pravdu vravievam. Podelím sa s Vami rád, lebo som dobrý kamarát. Na všetky veci pozor dám, nikdy s nimi neplytvám. Ľuďom sa vždy pozdravím, tak Ti úctu vyjadrím. Som vždy milý, prívetivý, neublížim v žiadnej chvíli. Radosť Vám vždy robiť chcem, preto si tábor užijem,  budú deti používať aj naďalej v živote, a že prežili výnimočné dni, ktoré si každoročne zapisujeme aj do táborového denníka, aby tak naše spoločné spomienky zostali stále živé.

Už teraz sa aj s deťmi tešíme na ďalší ročník.

Denný letný tábor Poradenského centra Náruč by nebolo možné zrealizovať bez  dotácií z rozpočtu Žilinského samosprávneho kraja, Nadácie J&T,  obce Skalité a obce Raková. Vďaka patrí aj individuálnym darcom: Ing. Milanovi Gurovi, Mgr. Marte Slávikovej, JUDr. Lucii Ďuricovej, Mgr. Renáte Golisovej, ako aj podporovateľom tábora Mgr. Jozefovi Mozolovi, Domu Kultúry Čadca, Kysuckému múzeu, plavárni v Čadci, LS Povina, Jurajovi Šeríkovi, Del Nicky, Hotelu Tatra Inn, Fotoexpressu v Čadci a iným.