fbpx
Náruč, to sú okrem psychológov, sociálnych pracovníkov, vychovávateľov, špecializovaných poradcov starajúcich sa o klientov na našich 4 pracoviskách aj dve, pre klientov i verejnosť neviditeľné, no pre naše občianske združenie veľmi dôležité, panie ekonómky – účtovníčky (ale aj PAMky a občas i finančné manažérky v rámci rôznych projektov). Ekonomická a mzdová agenda našej organizácie nepatrí veru k najjednoduchším! Každý finančný […]

Náruč, to sú okrem psychológov, sociálnych pracovníkov, vychovávateľov, špecializovaných poradcov starajúcich sa o klientov na našich 4 pracoviskách aj dve, pre klientov i verejnosť neviditeľné, no pre naše občianske združenie veľmi dôležité, panie ekonómky – účtovníčky (ale aj PAMky a občas i finančné manažérky v rámci rôznych projektov).

Ekonomická a mzdová agenda našej organizácie nepatrí veru k najjednoduchším!

Každý finančný zdroj získaný na poskytovanie bezpečia a odbornej pomoci detským a dospelým klientom od štátu či samosprávy (cca 68% z našich celkových príjmov v roku 2020) účtujeme na samostatnom účte a predkladáme k nemu detailné kvartálne alebo ročné zúčtovania. Mzdy pre 26 zamestnancov pracujúcich v Náruči na hlavný pracovný pomer a ďalších 16 „dohodárov“ sú spracovávané na mesačnej báze a tento rok sa účtujú kombináciou 6 rôznych finančných zdrojov. Práve mzdové náklady na zamestnancov pracujúcich priamo s klientmi a s tým spojené zákonné odvody tvoria z hľadiska výdavkov celej našej organizácie jednoznačne najvyššiu položku – v minulom roku to bolo až 70 %, t.j. viac ako 500 000€. Viaceré služby potrebné pre priamu pomoc klientom či základný chod našich pracovísk platíme zazmluvneným dodávateľom faktúrami, ktoré je treba tiež uhradiť a zaúčtovať (príp. i rozúčtovať na viaceré zdroje).

Okrem toho účtujeme rôzne granty, európske projekty, 2% a dary, kde ekonómky chystajú podklady pre všakovaké priebežné a záverečné finančné správy. Iba pre ilustráciu: v minuloročnej Náručovskej ekonomike sme zaúčtovali 4360 účtovných položiek! A keď predkladáme naše podvojné účtovníctvo ku každoročnému nezávislému auditu, vyexpedujeme 16 hrubých, dokladmi nabitých zakladačov/šanónov. K neviditeľnej agende Náruče patrí aj evidencia skladu potravín v detskom krízovom centre či evidencia zásob pohonných hmôt (3 zo 4 našich pracovísk disponujú služobnými autami).

Financovanie pestrej škály náručovských aktivít je jedno veľké logistické a ekonomické puzzle, ktoré vďaka Ivetke a Barborke už roky vyskladávame a správne zúčtovávame do posledného centa. Dámy, sme radi, že Vás máme!

Pokiaľ by ste chceli vedieť viac detailov o ekonomickom zázemí Náruče – pozrite si naše výročné správy. Okrem jednoduchého prehľadu zdrojov financovania a nákladov v nich nájdete i konkrétne čísla, kompletnú ročnú účtovnú závierku či výrok nezávislého audítora.

Tento článok bol zverejnený pri príležitosti Medzinárodného dňa účtovníkov  (10.11.) 🙂

Loading

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)