fbpx
Deti, ktoré boli vystavené hrubým formám násilia, musia čeliť nielen priamym psychickým či fyzickým následkom, ale neraz aj sekundárnym traumám. Jednou z nich je nepochybne viktimizácia ako následok procesov sprevádzajúcich trestné konanie. Mnohí z nás si uvedomujú, že dieťa si zaslúži, aby bolo ušetrené akýchkoľvek nadbytočných záťaží. V tejto súvislosti sme v spolupráci s verejnou ochrankyňou práv zorganizovali, už po […]

Deti, ktoré boli vystavené hrubým formám násilia, musia čeliť nielen priamym psychickým či fyzickým následkom, ale neraz aj sekundárnym traumám. Jednou z nich je nepochybne viktimizácia ako následok procesov sprevádzajúcich trestné konanie. Mnohí z nás si uvedomujú, že dieťa si zaslúži, aby bolo ušetrené akýchkoľvek nadbytočných záťaží. V tejto súvislosti sme v spolupráci s verejnou ochrankyňou práv zorganizovali, už po druhý krát, okrúhly stôl s pracovným názvom „Detská obeť násilia v trestnom konaní“. V úzkom kruhu odborníkov z rezortov vnútra, spravodlivosti a sociálnoprávnej ochrany sme hľadali spôsoby a postupy, ako čo najbezpečnejšie a najbezbolestnejšie previesť dieťa trestným konaním a ponúknuť mu adekvátnu pomoc .

Viac o našom okrúhlom stole nájdete aj na:

https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/185347#994

alebo v sekcii

https://naruc.sk/o-nas/media/

Diskusia okolo okrúhleho stola priniesla viacero návrhov a podnetov, ktoré, ak sa ich podarí preniesť do praxe, majú potenciál uľahčiť deťom cestu od traumatizujúcej skúsenosti k návratu do normálneho života. V  júni plánujeme v tejto diskusii pokračovať pri ďalšom okrúhlom stole. Veríme, že na našej jesennej konferencii už budeme môcť predstaviť odbornej verejnosti konkrétne výstupy.

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)